Franciscaanse Kluizenaarsdagen in La Romita

Datum: 

30 mei t.e.m. 7 juni

Plaats: 

La Romita, Italië

Prijs: 

850€

Inschrijven via: 

De heilige Franciscus van Assisi had een actief en rondtrekkend leven. Toch trok hij zich vaak voor langere perioden terug in eenzame grotten en kluizenarijen. In deze afzondering wijdde hij zijn tijd aan gebed en beschouwing, om vervolgens aangesterkt en vernieuwd terug naar de wereld te keren. 
 
In het voetspoor van Franciscus trekken we in 2020 opnieuw naar kluizenarij La Romita di Cesi voor de franciscaanse kluizenaarsdagen. Broeder Bernardino ontvangt ons zes dagen gastvrij op deze heilzame en bijzondere pelgrimsplek.

Als pelgrims onderweg

Met enkel het hoogst noodzakelijke in onze rugzak vertrekken we vanuit Brussel-Zuid per trein richting Italië. Na een overnachting in Turijn of Milaan gaat de treinreis verder richting Terni, waar we een taxi nemen tot aan de ruïnes van de Romeinse stad Carsulae. Na een flink uur klimmen komen we in de late namiddag te voet toe in La Romita.
 
Tijdens ons verblijf volgen we het leefritme van de kluizenarij. Bij zonsopgang worden we gewekt voor het ochtendgebed. Een goed ontbijt moet kracht bieden om mee te helpen - ieder naar zijn mogelijkheden - op het veld, in de keuken, in de kruidentuin, in het gastenverblijf, ... Daar waar het nodig is. Na een lekkere maaltijd op de middag, volgen we ons eigen programma verder. We houden samen het namiddaggebed, wisselen uit in groep en zoeken verder de stilte op. Tot het avondgebed en de maaltijd ons weer samenbrengen.
 
Reken erop dat het leven in La Romita eenvoudig en primitief is. Op één haardvuur na is er bijvoorbeeld geen verwarming en ook geen stromend water in de toiletten en de badkamer. In het voorjaar kan het soms ook koud zijn in de kluis. Dat kan voor ware vreugde zorgen, zoals je hier kan lezen in dit blogartikel over de kluizenaarsdagen van vorig jaar. 
 
Op de terugweg dalen we opnieuw af naar Carsulae, waar een taxi ons naar het treinstation van Terni brengt. Van daaruit keren we terug per trein naar Turijn of Milaan waar we de nacht doorbrengen. Op zondag reizen we via Parijs door tot Brussel-Zuid

Leven volgens de kluizenaarsregel

Op het ritme van La Romita, volgen we de kluizenaarsregel van Franciscus. Beurtelings beleven we dagen van stille contemplatie en dagen van ten dienste staan aan diegenen die in stilte verblijven.  ​De ene dag ben je "zoon", dan blijf je zelf in stilte en wordt er voor je gezorgd. De andere dag ben je zelf zorgende of "moeder" zoals Franciscus het beschrijft. 
 
We proberen te ervaren en aan den lijve te ondervinden hoe Franciscus contempleerde en bad wanneer hij alleen of met zijn broeders in een kluizenarij was. Hoe ging hij om met de psalmen? Wat was er zo eigen aan het franciscaanse officie? Hoe bad Franciscus het Onze Vader? Ook Clara van Assisi zal hierin onze gids zijn.
 
Zowel de "moeders" als de "zonen" krijgen elke ochtend het nodige geestelijke voedsel om de dag in stilte of al dienende door te brengen. Er worden uitwisselingsmomenten in groep voorzien, en ook een individueel gesprek is mogelijk of een wandeling in de omgeving.
 
Zo ontdekken we samen de eenvoud, de uitdaging én de heilzaamheid  van het kluizenaarsleven. Voorkennis rond het leven of de spiritualiteit van Franciscus van Assisi is niet vereist. Wel een open grondhouding voor stilte en spiritualiteit.

Praktisch

Begeleiding
Deze reis wordt begeleid door Jonas Slaats, kluizenaar van Bolderberg, en Barbara Mertens, stafmedewerkster van TAU.

Data

30 mei tot en met 7 juni 2020

Kostprijs 
850 euro. Het verblijf, de overnachtingen onderweg en de heen- en terugreis zijn inbegrepen in dit bedrag. De maaltijden en drank op de heen- en terugreis zijn op eigen kosten.

Onze keuze om per trein te reizen is bewust voor deze kluizenaarsdagen. We willen zo klimaatneutraal mogelijk reizen én tijd maken om samen als pelgrims samen onderweg te zijn. Jammer genoeg is het reizen per trein niet de goedkoopste optie.
 
De prijs mag geen belemmering zijn tot deelname. Indien wel: neem dan contact op met de organisatie, zodat we kunnen bekijken wat mogelijk is. Vanuit onze franciscaanse inspiratie houden we discreet rekening met ieders financiële situatie en mogelijkheden. Gespreide betaling is mogelijk voor wie het financieel moeilijk heeft. Gelieve hierover contact op te nemen met Barbara Mertens (Tel: 0476707266).
 

Interesse of vragen?
Meld je aan bij Barbara Mertens via 0476 70 72 66 of per email, barbara.m.tau@gmail.com.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier

Share