Knutselen met God: heeft secularisme zijn beste tijd gehad?

Datum: 

Dinsdag 29 mei om 20u00

Plaats: 

De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102 
Amsterdam

Prijs: 

Tickets: €12,5 (inclusief drankje nadien)

Inschrijven via: 

Eenduidige geloofssystemen maken steeds meer plaats voor nieuwe, geassembleerde vormen van spiritualiteit. Mensen stellen zelf hun religieuze  toolkit  samen en kijken daarvoor vaak naar niet-westerse vormen van religie.

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een op maat gesneden praxis van spiritualiteit. Ze mediteren, beoefenen yoga, nemen elementen uit het boeddhisme over, gaan een hernieuwd gesprek aan met de teksten in Bijbel, Koran, Thora of - waarom niet - de Ramayana en de Mahabharata. Onze samenlevingen lijken er rijp voor: er is een drang naar verdieping, zij het in spanning met argwaan tegenover gevestigde religies, islam voorop. 

Als ieder zijn eigen spiritualiteit vormgeeft, leidt dat niet tot een verlies aan verbinding? En als dat zo is, is dat een probleem? Wat ook met engagement? Westerse yogi's wensen elk levend wezen vrede en geluk toe, maar is het voldoende om de geijkte formules daarover uit te spreken of moet er naast de mat meer daad bij het Woord (met hoofdletter W)? 

Heeft het secularisme zijn beste tijd gehad? En wat is religie eigenlijk, als ook – we zeggen maar iets – het voetbal of volksnationalisme verbindende principes zijn die mensen gezamenlijk in vervoering brengen? 

Het zijn boeiende vragen, en Manuela Kalsky (directeur Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving), publiek theoloog Janneke Stegeman en theoloog/schrijver Jonas Slaats gaan erover in gesprek met elkaar, met moderator Enis Odaci én uiteraard met het publiek.

SPREKERS

De sprekers voor dit event laten geregeld van zich horen op het publieke forum. Zo hoor je  Manuela Kalsky   hier  (vanaf 3m30s) over het  Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving  dat zij leidt, over het langlopend onderzoeksproject  NieuwWij  dat nieuwe verbindingen zoekt over religieuze verschillen heen, over haar boek  Flexibel geloven. Zingeving voorbij de grenzen van religies  (co-auteur Frieda Pruim, Skandalon, 2014), en... over  Het Leven van Pi !

Ook  Jonas Slaats  spreekt zich regelmatig uit over religie vandaag, onder meer in  De Verwondering  met Annemiek Schrijver over zijn overtuiging dat God geen grenzen kent... en dat grenzen tussen religies bijgevolg zinloos zijn.

Janneke Stegeman  was op 18 april nog te gast bij deBuren, en sprak er over haar worstelingen met het christendom vandaag. We wisten haar ook voor de camera te lokken voor een gesprek over haar geloof.

Organisatie: deBuren en De Nieuwe Liefde .

Share