Openingslezing voor 'Veldlijnen. Ontmoetingen met islam tussen fascinatie en afkeer.'

Datum: 

13/02 om 19u30

Plaats: 

Kadoc
Vlamingenstraat 39
3000 Leuven

Inschrijven via: 

Een basisintuïtie van ons moderne wereldbeeld luidt dat religie een bijzonder ontvlambaar en gevaarlijk kantje in zich draagt. De hedendaagse spanningen rond islam, extremisme en terrorisme lijken daar alleen maar een actuele bevestiging van. Maar wie de hedendaagse beeldvorming doorprikt en voorbij de demonisering tracht te gaan, gaat anders kijken naar het discours van ‘de botsende beschavingen’. Antropoloog en theoloog Jonas Slaats kwam na vele dialogen met academici, spirituele leiders, activisten en artiesten uit de islamitische wereld tot een andere kijk. Hij ziet mogelijkheden om het huidige wij-zij-denken te doorbreken.

Die inzichten zal Jonas Slaats op 13 februari met ons delen bij de vernissage van de tentoonstelling Veldlijnen. Ontmoetingen met islam tussen fascinatie en afkeer. Die ‘onderzoeksexpo’ duikt in het KADOC-erfgoed op zoek naar sporen van de complexe en ambigue relatie tussen het ‘Westen’ (hier begrepen als het christelijke West-Europa) en het ‘Oosten’ (hier begrepen als het islamitische Midden-Oosten, de Maghreb en Centraal-Afrika). Verschillende bronnen tonen de wegen en omwegen van westerse actoren in Oost en Zuid, hun ontmoetingen met en reacties op islamitische culturen, het weifelen tussen attractie en afwijzing. Dagboeken, brieven, publicaties en visuele bronnen geven een zicht op de verschillende schakeringen van fascinatie voor de islam en zijn belijders.

Veldlijnen opent op woensdag 13 februari om 19u30. Na een verwelkoming door prof. dr. Nadia Fadil (Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden, KU Leuven) houdt Jonas Slaats zijn uitdagende lezing over “Islam, geweld en beeldvorming: de demonisering voorbij”. Prof. dr. Amr Ryad (Onderzoeksgroep Arabistiek en Islamkunde, KU Leuven) leidt de tentoonstelling in. Graag uw aanwezigheid bevestigen voor 8 februari 2019 bij Sabine Van Reybroeck.

Share