Teksten over politiek

De opiniestukken en artikels van Jonas worden niet langer op deze site verzameld. Een overzicht van de meeste nieuwe artikels kan u vinden op sites waar hij soms bijdragen levert, via deze links:

Enkele oudere artikels vindt u wel nog steeds hieronder.

Gandhi is en blijft één van de meest inspirerende figuren in de strijd tegen discriminatie en voor meer gelijkwaardigheid. Zijn kijk op economie wordt soms wat uit het oog verloren. Nochtans is zijn ontmaskering van de relatie tussen geld en geweld van groot belang.

Dit opiniestuk verscheen ook in De MorgenNaar aanleiding van het opiniestuk sprak ik ook op ATV in een TV-debat met Michel Vandenbosch van Gaia.

Van 10 tot 15 juni werden Metro-lezende treinreizigers elke dag getrakteerd op een interview met een ‘geslaagde’ moslim. De eenmalige weekrubriek ‘De minaret in het Midden’ is duidelijk een heel goed bedoelde reeks die een ‘andere kant’ van Vlaamse moslims wil laten zien. En toch blijf ik na het lezen van de interviews met een wat wrange nasmaak achter.

De hongerstakers in de ULB krijgen ondertussen alsmaar meer media-aandacht. Vooral de man die zijn eigen mond dichtnaaide wordt gretig door de media gefotografeerd en in beeld gebracht.

Op zekere dag bevond ik me in Gaziantep, een stad die doorheen de tijd omwikkeld werd met meerdere lagen geschiedenis. Hittititen, Romeinen, Selçuken, Ottomanen, Fransen en Turken drukten allen hun stempel op deze stad in het zuid-oosten van het huidige Turkije.

Heel wat mensen stellen zich ondertussen de vraag of het idee dat bedrijven en landen economisch MOETEN groeien om 'economisch gezond' te zijn, werkelijk zo'n onoverkomelijke wetmatigheid is als men vaak veronderstelt. Vanuit spiritueel oogpunt kunnen we daar zeker enkele vraagtekens bij plaatsen.